Международно признати специалисти, нови постижения, ползотворни срещи. Така приключи XVI-ят Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, който се проведе в курорта Боровец.

Международно признати специалисти, нови постижения, ползотворни срещи. Така приключи XVI-ят Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, който се проведе в курорта Боровец.

Трансплантация на матка и последващо успешно раждане безспорно бе една от най-дискутираните и интересни теми на конгреса. Д-р Милан Миленкович – Главен хирург по Репродуктивна медицина в Sahlgrenska University Hospital, Gothenburg, активно участва в научни дейности, свързани с трансплантация на матка и е основен участник в няколко изследователски екипа и водещи европейски институции. Успешното живо раждане след присаждане на матка, дава много надежди на жени, които имат такъв проблем.

Международното участие на конгреса бе изключително силно! Проф.Кристиан Бекер – Главен консултант в Центъра за женско здраве, John Radcliffe Hospital, Oxford, швейцарският проф.Кристиан Де Гейтър – Div.of Gynecological Endocrinology and Reproductive Medicine at the University Hospital Basel, д-р Джон Мисанели – Sharp Grossmont Hospital, USA това са професори, които определят основните тенденции в областта на инвитрото в Европа и света и са в ръководството на ESHRE. Срещите със специалисти от такъв ранг винаги са полезни и допринасят за професионалното развитие на всеки, който иска да се развива и да следва световните стандарти и новости в медицината. Лекциите, които представиха д-р Тимева и д-р Стаменов бяха с много ползотворни идеи. Но за съжаление, нямаше достатъчно време да отговорят на въпросите на колегите.

На конгреса АГ"Селена" участва с постер, а биологът Петя Петрова докладва изключително рядък случай на пренатална хромозомна аномалия на плода.

Тя за първи път участва на подобно събитие, но представянето и бе повече от успешно. Казусът предизвика много въпроси сред присъстващите специалисти, но на всички тях младата биоложка отговори подробно и обосновано.

Изключително полезни бяха и срещите с представители на редица фармацевтични компании, както и с фирми, представящи медицинска техникаи консумативи.

Днес, когато високите технологии са неотменна част от съвременната медицина е ясно, че техниката, консумативите и новите разработки заемат сериозно място при диагностиката и последващите процеси в инвитро процедурите. От друга страна – новостите и постиженията в тези области, водят до разширяване на диапазона от възможности за повишаване на успеваемостта при IVF, в контекста на индивидуалният подход в имунологичен аспект. Организацията на конгреса бе много добра, а високата класа на лекторите и последвалите дискусии, за пореден път доказаха, че ползата от подобни събития е безспорна!

Пожелаваме успех и все по-чести и ползотворни срещи!

Реклама