АГ "Селена" подкрепя 10-те стъпки за успешно кърмене!


Кърменето е повече от хранене. То е комуникация между майката и бебето.То е форма на родителска грижа, то е акт на любов.

Сложната простота на майчиното мляко

kurme6ta mamaМайчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити над 400 съставки, съотношението между които постоянно се променя в зависимост от нуждите на детето. Тази ''интелигентна'' храна осигурява на малкото същество всичко необходимо за правилното му развитие. Само много малка част от веществата в нея могат да бъдат произведени изкуствено - едва 40. Но дори тези съставки са биологично мъртви, за разлика от левкоцитите и антителата в кърмата, които защитават детето от инфекциозни болести. Така всяка майка, която не желае да кърми детето си, трябва да осъзнае, че го лишава от единственото, което е способна да му даде само тя!

Преимущества за бебето

 
- Най-пълноценната храна за нашето бебе. Тя е създадена специално за него и съдържа точно количество белтъчини, захари, мазнини, витамини, микроелементи и вода, от които то се нуждае за растежа и развитието си.

- Влияе върху психичното и интелектуалното развитие на бебето
- Защита от ушни инфекции
- Защита срещу чревни заболявания
- По-малък риск от диабет 
- Защита срещу дихателни инфекции и бронхиална астма
- По-добро оформяне на устата и по-здрави зъби

- Повишава имунната защита на бебето
- Подпомага по-бързото възстановяване след боледуване

Съвременни препоръка за кърмене 

Поради много преимущества на майчиното мляко и кърменето СЗО, УНИЦЕФ и Американската академия по педиатрия препоръчват: 

 Бебетата трябва да бъдат кърмени 6 месеца и да продължават да бъдат кърмени по-нататък с въвеждането на подходящи храни за захранване след шестия  месец от живота им.

Кърмене на новороденоГрижи за новороденотоКъпане на новородено

Реклама