Какво представлява лазерната конизация?


Преди интервенцията пикочният мехур се изпразва чрез катетър. След дезинфекция, разширяване на влагалището и в някои случаи локално впръскване на медикамент в матката, за да се предотврати евентуално силно кървене, от външната част на шийката на матката се отстранява тъкан във формата на конус. Дълбочината и ширината на конуса се определят от възрастта на пациентката и от резултатите (от цитонамазка и / или биопсия) преди операцията.
Преди всяка конизация трябва да се направи колпоскопия и евентуално биопсия.
В зависимост от резултатите е възможно операцията да се планира, а в много от случаите изобщо не е необходима. При цервикална интраепителна неоплазия (ЦИН) от степен I или II се препоръчва изчакване. Последните изследвания в тази област показват, че спонтанните ремисии в рамките на една година при ЦИН I са 60-80%, а при ЦИН II - 40%.
Цитонамазка с резултат III D е индикация за лека до среднотежка дисплазия. Преди се е препоръчвало да се направи нова цитонамазка след 3 месеца. В днешно време се препоръчва в най-кратък срок да се направи колпоскопия и биопсия.
Цитонамазка с резултат IV A е индикация за среднотежка до тежка дисплазия. Преди този резултат сам по себе си е бил индикация за конизация. Сега се препоръчва незабавна колпоскопия и биопсия. Едва след излизането на хистологичните резултати от биопсията, се решава дали да се направи конизация.
Не трябва да се предприема конизация без преоперативна колпоскопия и биопсия.
При лазерна конизация има много малко кръвозагуба /2-3 мл./, докато при стандартната хирургична конизация тя може да бъде до 150-200 мл. Болничния престой е много по-кратък, много по-малко са следоперативните кръвотечения, а след нея не остават белези. Операцията не продължава повече от 20 минути, няма и следоперативни болки.
Лекарите, които извършват операции с новата лазерна методика в СБАЛАГ "Селена", са преминали обучение във водещата европейска клиника по лазерна хирургия Cliniques Universitaries St.Luc, Брюксел /Белгия/, под ръководството на проф. Доне - един от най-добрите специалисти в света в областта на лазерната хирургия.
Освен лазерната конизация, изключителните предимства на гинекологичните операции с лазера AcuPulse CO2 се доказват и при премахване на ендометриозни кисти, миомни възли на матката, тазови сраствания с или без запушвания на маточните тръби, периовариални сраствания
/около яйчника/, отваряне на маточните тръби при запушване, интраепителиални неоплазии
/дисплазии - лека, средна и тежка степен/ на маточната шийка, причинени от хюман папилома вирус /HPV/, обгаряния при изменения на маточната шийка и конизация - хирургическо отстраняване на част от шийката на матката при наличие на аномалии.

Реклама