Нормално раждане

Нормално раждане в УСБАЛАГ „Селена“

Нормалното раждане най-често започва с т.нар. „изтичане на водите“. Независимо дали този процес е съпроводен от контракции или не, вие трябва да постъпите в болницата. Процесът на раждане може да настъпи и с поява на регулярни контрации. Те обикновено са на всеки 4 минути, с продължителност близо 60 секунди и са болезнени.

Преди раждането

Постъпването в УСБАЛАГ „Селена“ започва със записване на регистратурата на отделението, след което ще бъдете настанени в приемния кабинет. Там ще ви бъде направен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване, серия от лабораторни изследвания и ще бъде извършен запис на сърдечните тонове на вашето бебе.

Приемен кабинет на УСБАЛАГ Селена
Приемен кабинет на УСБАЛАГ „Селена“

В случай че сте проследявали бременността си в друго лечебно заведение, но желаете да родите в УСБАЛАГ „Селена“, препоръчваме посещаване на контролен преглед поне няколко седмици преди термина. По този начин избраният от вас лекар ще има възможност да се запознае с вас и вашата бременност. Ако изявявате желание да родите в УСБАЛАГ „Селена“, но не сте избрали определен лекар или екип, предварителен преглед не е наложителен.

Разбира се, такъв преглед не е по никакъв начин задължителен. Той се препоръчва единствено защото по този начин екипът ще има възможност да се запознае с медицинската документация, персонално с вашия случай и съответно ще бъде максимално подготвен за вашето раждане.

Какви документи е нужно да донесете?

1. Направление № 7 за хоспитализация – издава се от личен лекар и важи един месец

2. Обменна карта от женската консултация, която съдържа цялата медицинска документация от началото на бременността до текущия момент

Задължителни изследвания: Васерман, хепатит B, HIV, влагалищен секрет. Изследванията трябва да бъдат не по-стари от 6 месеца преди постъпване в болницата. Изключение прави микробиологията на влагалищен срок, което трябва да бъде направено не по-рано от 2 седмици преди деня на постъпване. Изследванията могат да бъдат направени и при постъпването ви в болница „Селена“.

3. Амбулаторна карта за издаване на болнични листове

4. Лична карта

Няколко седмици преди термина бъдещата майка преминава през консултация с анестезиолог. Консултацията може да се извърши и по време на приема ви в болницата, но тя е абсолютно задължителна, независимо дали желаете да раждате с/без медикаменти. По време на прегледа /или по-рано/ се попълват набор от документи, необходими за нормалното протичане на раждането в УСБАЛАГ „Селена“. Те включват вашите лични данни, протокол за информирано съгласие и протокол за анестезиологична консултация.

След проведения преглед в приемния кабинет, вие се настанявате в предродилна зала, където се подготвяте за предстоящото раждане под лекарско наблюдение и грижа от акушерка до получаване на пълно разкритие. Предродилната зала е снабдена с топки за раждане, слинг за опора и дава възможност за спокойна разходка из отделението до настъпване на важния момент. В този период вие и вашето бебе сте пред непрекъснато мониториране както от нашия екип, така и от модерната медицинска апаратура, с която е оборудвана залата. Нашият екип изцяло се съобразя с вашия избор за това как желаете да протече вашето раждане. При желание от ваша страна може да присъства бащата на детето или друг ваш близък.

Самостоятелна зала за раждане в УСБАЛАГ Селена
Самостоятелна зала за раждане в УСБАЛАГ „Селена“

Раждането

Когато вашите лекари преценят, че е настъпил очаквания момент, вие бивате въведена в родилната зала. Раждането се води от акушер-гинеколог заедно с екип от акушерки, анестезиолог и педиатър-неонатолог. Болката по време на раждане е различна за всяка жена, а решението за обезболяване се взема след обсъждане на родилката с водещия акушер-гинеколог и след направената консултация с анестезиолог.

Родилна зала на УСБАЛАГ Селена
Родилна зала на УСБАЛАГ „Селена“

Когато бебето се роди, то се почиства и се дава на майката. Ние от УСБАЛАГ „Селена“ сме привърженици на ранния контакт между майката и бебето и нито за секунда не ги разделяме, освен ако няма индикации за противното.

След раждането

След раждането вие бивате настанена в самостоятелна следродилна зала, където сте под постоянно активно наблюдение в продължение на 2 часа. В залата са разрешени свижданията и посещенията на вашите близки.

Минималният болничен престой за нормално раждане е 72 часа /3 нощувки/. През този период вие и вашето бебе сте под активно наблюдение. Нашият екип непрестанно следи процеса на вашето възстановяване и развитието на вашето бебе, както и е готов да предостави консултации за полагане на първи грижи за новороденото. Всекидневно се проследява общото състояние на бебето, измерват се ръст, тегло и други показатели. Проследява се и началото на лактацията (образуването на кърма), за да се осигури ефективно кърмене. В първите 48 часа то преминава през задължителните ваксинации по официалния имунизационен календар за България – против хепатит B и против туберкулоза. Въпреки че не се препоръчва от нас, майката е свободна да откаже ваксинациите на своето бебе при попълване на декларация.

Вие и вашето бебе получавате 24-часова подкрепа, наблюдение и помощ от нашия опитен екип. По време на престоя ви всеки един от нашите лекари и акушерки е насреща за вашите въпроси, нужда от подкрепа или консултация. Екипът ни включва опитни специалисти от различни направления, в това число акушер-гинеколози, педиатри, неонатолози, ортопеди, интернисти, психолози, ендокринолози и други. Запознайте се с нашия екип тук.

УСБАЛАГ „Селена“ разполага с … легла в родилното си отделение, което се намира на първите 2 етажа от сградата. Болницата предлага и самостоятелни и ВИП стаи и студио за пациентите, които желаят уединение.

Всичко необходимо за вашия престой в УСБАЛАГ „Селена“ се осигурява от нас.