Раждане с Цезарово сечение

Раждане с Цезарово сечение

Цезаровото сечение е вид операция, при която плодът се изважда през разрез, направен в долната част на корема. Това е хирургична интервенция, която се извършва под спинална или обща анестезия и при определени индикации, и може да бъде планова или по спешност. Индикациите за Цезарово сечение включват не напредване /или неправилно такова/ на раждането, спешно състояние, застрашаващо майката и/или плода, седалищно разположение на плода, заболяване от диабет при майката и наднормено тегло при бебето, аномалии или стеснения на таза, състояние след множество аборти или преждевременни раждания, недостиг на кислород за детето, тежки общи заболявания за майката или състояние след операции/интервенции и други. Цезарово сечение може да се извърши и по желание на пациентката, но не и без предварителна консултация с лекуващия я лекар и запознаване с рисковете на процедурата.

 

Операционна зала

Планово Цезарово сечение

Планово Цезарово сечение се извършва, когато при проследяването на бременността се прецени, че този вариант носи по-малко рискове за родилката и плода. Едно от най-важните неща при планирането е уверяването, че бебето е достатъчно зряло, затова и плануваната операция най-често се извършва около 7-10 дни преди термина на раждане /при многоплодна бременност или други съображения датата може да бъде насрочена и по-рано/. Два часа преди насрочения час за раждане родилката постъпва в болницата като последният прием на храни и течности трябва да е преди 00:00 часа на същия ден. По желание на родилката /особено ако към момента не живее в град Пловдив/ тя може да постъпи в болницата ден по-рано.

В случай че бъдещата майка получи контракции преди определената дата, то тя следва да се свърже с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.

Преди раждането

Подготовката за раждането с Цезарово сечение настъпва с влизането в болницата. Постъпването в УСБАЛАГ „Селена“ започва със записване на регистратурата на отделението, след което ще бъдете настанени в приемния кабинет. Там ще ви бъде направен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване, серия от лабораторни изследвания и ще бъде извършен запис на сърдечните тонове на вашето бебе.

Приемен кабинет на УСБАЛАГ Селена
Приемен кабинет на УСБАЛАГ „Селена“

В случай че сте проследявали бременността си в друго лечебно заведение, но желаете да родите в УСБАЛАГ „Селена“, препоръчваме посещаване на контролен преглед поне няколко седмици преди термина. По този начин избраният от вас лекар ще има възможност да се запознае с вас и вашата бременност. Ако изявявате желание да родите в УСБАЛАГ „Селена“, но не сте избрали определен лекар или екип, предварителен преглед не е наложителен.

Разбира се, такъв преглед не е по никакъв начин задължителен. Той се препоръчва единствено защото по този начин екипът ще има възможност да се запознае с медицинската документация, с вашата бременност и съответно ще бъде максимално подготвен за вашето раждане.

Какви документи е нужно да донесете?

1. Направление № 7 за хоспитализация – издава се от личен лекар и важи един месец

2. Обменна карта от женската консултация, която съдържа цялата медицинска документация от началото на бременността до текущия момент

Задължителни изследвания: Васерман, хепатит B, HIV, влагалищен секрет. Изследванията трябва да бъдат не по-стари от 6 месеца преди постъпване в болницата. Изключение прави микробиологията на влагалищен срок, което трябва да бъде направено не по-рано от 2 седмици преди деня на постъпване. Изследванията могат да бъдат направени и при постъпването ви в болница „Селена“.

3. Амбулаторна карта за издаване на болнични листове

4. Лична карта

Няколко седмици преди термина бъдещата майка преминава през консултация с анестезиолог. Консултацията може да се извърши и по време на приема ви в болницата, но тя е абсолютно задължителна. По време на прегледа /или по-рано/ се попълват набор от документи, необходими за нормалното протичане на раждането в УСБАЛАГ „Селена“. Те включват вашите лични данни, протокол за информирано съгласие и протокол за анестезиологична консултация.

Операционна зала
Операционна зала

Операцията

Подготовката за предстоящата операция продължава след проведения преглед в приемния кабинет. Обикновено цялата процедура отнема около 30 минути, в които родилката се настанява, поставя ѝ се упойка и непосредствено преди операцията уретрален катетър. Самата операция продължава между 40 минути и час, а обикновено бебето се ражда в самото ѝ начало. При желание от ваша страна може да присъства бащата на детето или друг ваш близък. Ако операцията протича нормално и бебето няма нужда от интензивна грижа, бебето бива поставено на гърдите ви за кратко, за да осъществи мигновена връзка още в първите минути от появяването му на бял свят. Обикновено след това бебето се запознава и с таткото, след което се поема от екип от педиатри и неонатолози, които му осигуряват всичко необходимо, докато вие излезете от операционната зала и преминете през интензивни грижи непосредствено след нея.

След операцията

Минималният болничен престой след Цезарово сечение е четири нощувки. След операцията вие бивате настанена в Реанимация за период до 24 часа, където вие ще бъдете непрекъснато мониторирана от нашия екип. След преминаване на този период ще бъдете въведена в родилното отделение. По време на вашия престой ще бъдете под активно 24-часово наблюдение, проследяване на вашето възстановяване и консултация за полагане на първи грижи за новороденото. Проследява се и началото на лактацията (образуването на кърма), за да се осигури ефективно кърмене. В първите 48 часа то преминава през задължителните ваксинации по официалния имунизационен календар за България – против хепатит B и против туберкулоза. Въпреки че не се препоръчва от нас, майката е свободна да откаже ваксинациите на своето бебе при попълване на декларация.

Вие и вашето бебе получавате 24-часова подкрепа, наблюдение и помощ от нашия опитен екип. По време на престоя ви всеки един от нашите лекари и акушерки е насреща за вашите въпроси, нужда от подкрепа или консултация. Екипът ни включва опитни специалисти от различни направления, в това число акушер-гинеколози, педиатри, неонатолози, ортопеди, интернисти, психолози, ендокринолози и други. Запознайте се с нашия екип тук.

УСБАЛАГ „Селена“ разполага с … легла в родилното си отделение, което се намира на първите 2 етажа от сградата. Болницата предлага и самостоятелни и ВИП стаи и студио за пациентите, които желаят уединение.


Цезарово сечение по спешност

Цезарово сечение по спешност може да се наложи по разнообразни причини, но решението винаги се взима след оценката и преглед на наблюдаващия ви/израждащия ви акушер-гинеколог. Обикновено към Цезарово сечение по спешност се пристъпва при планувана операция по медицински показания и започнало спонтанно раждане преди определената дата и нормално раждане, протичащо с усложнения и риск за състоянието на майката и/или бебето. Често при наложило се спешно Цезарово сечение няма възможност и време за изпълнение на предоперативни прегледи и изследвания в нормален график, затова и те се изпълняват в спешен порядък. Понякога преминаването към операция се налага и извършва в рамките на няколко минути. Затова е важно да изберете реномирана болница и екип с дългогодишен опит, на който имате доверие.