Витамин Б12: Безценен за двама

Попитахме акушер-гинеколога от УСБАЛАГ „Селена“ д-р Светлана Петрова защо витамин Б12 е от огромно значение и за бъдещата майка, и за нейното бебе.

Незаменим.

Б12 е водноразтворим витамин, който играе ключова роля във формирането на червените кръвни клетки, клетъчния метаболизъм, функцията на нервната система и производството на ДНК. Един на 20 възрастни е с недостиг на този витамин, а дефицитът му при бременна жена може да доведе до неблагоприятни резултати както за нея, така и за плода.

– Д-р Петрова, казват, че витамин Б12 през бременността е толкова важен колкото и фолиевата киселина. Защо е така?

Липсата на достатъчно количество витамин Б12 (познат още като кобаламин) в организма на майката има неблагоприятен ефект както за нея, така и за плода. Той е ключов фактор за поддържане на периферната и централната нервна система. Намаленото му количество в организма може да доведе до нарушение на почти всички когнитивни функции.

– Какви са симптомите за недостиг на витамина при бъдещата майка?

Симптомите могат да бъдат психологически или неврологични, каквито се проявяват при всички възрастни с недостиг на Б12. Често срещани са анемия, умора, мускулна слабост, недостиг на въздух, депресия. Неврологичните симптоми включват нарушена походка, трофични изменения по лигавиците, зачервен език, парене и болка при хранене или спонтанно, парастезии или невропатия.

– Как се отразява дефицитът на Б12 на бременността и на плода?

Дефицитът на Б12 затруднява зачеването или износването на бебето до термин. Ниските нива на кобаламина възпрепятстват овулацията и нормалното клетъчно делене на оплодената яйцеклетка. Понижените нива на витамина увеличават нивото на хомоцистеина, което по време на бременност увеличава риска от повтарящи се аборти, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, както и отлепяне на плацентата. Дефицитът на Б12 може да предизвика и дефекти на невралната тръба на плода.

– Какво води до понижаване стойностите на витамин Б12 при бременните?

В тялото на бременната жена настъпват физиологични промени, които допринасят за спада нивата на кобаламина при някои бъдещи майки. Заради по-бързото филтриране на кръвта от бъбреците, чрез урината се изхвърля по-голямо количество витамин от обикновено. През плацентата активно се прехвърля количество и към бебето. Нивата на витамин Б12 в пъпната връв и кръвта на плода са значително по-високи от тези в кръвта на майката. Това обаче не означава, че тя страда от липса. При балансирана диета и добро чревно здраве, организмът на майката наваксва необходимото количество кобаламин от храната.

– А какви са здравословните стойности и кога говорим за дефицит?

Нивата на витамина се измерват с кръвен тест. За дефицит на Б12 се смята серумно ниво под 180 pg/ml.

– Кои са рисковите групи, които задължително трябва да следят нивата на витамина?

Недостиг на Б12 обикновено имат вегетарианци и вегани, тъй като витаминът се набавя основно от храни с животински произход. Причините за недостиг могат да бъдат стомашно-чревни, автоимунни или генетични дефекти. Някои медикаменти също блокират усвояването на кобаламина. Малабсорбацията, при която тялото абсорбира трудно Б12 от храната, е сериозен фактор. Усвояването на витамина минава през дълъг път и всяко блокиране на този сложен процес може да доведе до малабсорбация и дефицит. Важна роля за усвояването му играят стомахът, тънките черва, панкреасът и черният дроб.

– Кои храни са източник на кобаламин?

Месо, риби, яйца и млечни продукти са препоръчителни в диетата на бременните жени. Ако не се консумират такива храни, е желателно да се приемат подходящи добавки, съдържащи витамин Б12.

– При установен дефицит достатъчно ли е да се промени диетата?

Ако бременната жена се храни балансирано и въпреки това серумните нива на витамин Б12 са ниски, се смята, че има причина, която блокира усвояването му. В този случай се препоръчва да се взима добавка в подходяща форма. Хапчетата, които се поглъщат директно, няма да доставят нужното на организма, тъй като най-често блокирането на усвояването се случва в стомаха. В този случай най-често за лечение се използват инжекции. Добър вариант са сублингвалните таблетки (под езика) както и назални спрейове.

Материалът е от априлския брой на списание „Кенгуру“, стр. 26 – 27.