Високо технологичен ендоскопски гинекологичен център разкрива АГ „Селена“

През месец септември в АГ „Селена“ ще започне да функционира изключително модерен ендоскопски гинекологичен център, оборудван с най-новите постижения на ендоскопската апаратура.

Д-р Велевски, Вие сте един от малкото сертифицирани специалисти по ендоскопска гинекология, преминал през всички нива на обучение в IRCAD – Страсбург, който е световен референтен център за обучение в мини инвазивната хирургия. Смятате ли, че настоящето при гинекологичните операции е в лапароскопската методика и защо?

Според проф.Утие, от 86 до 98% от всички гинекологични заболявания, нуждаещи се от операции, могат да бъдат извършвани ендоскопски. Тези интервенции в западноевопейските страни са златен стандарт. Задължително всяка операция започва и се завършва безкръвно и само при невъзможност да продължи по този начин се преминава към стандартната класическа хирургия. Първите ендоскопски операции са извършени в края на 80-те години на ХХ в. в Съединените американски щати. Основоположници на този оперативен метод са проф.Хирш и проф.Семм, а доайена в България – това е проф.Доганов. През годините лапароскопската хирургия навлиза все по-широко в практиката и има своя разцвет с работата на проф. Горчев.

2. Какви са предимствата на ендоскопските операции пред класическите?

Лапароскопията се извършва през малки разрези на коремната стена, които достигат до 5-10 мм.
През тях се вкарва оптична система, увеличаваща оперативното поле от 6 до 8 пъти. Това води и до основните предимства на тези операции, а именно – по-голяма визуализация, което дава възможност за по-прецизно и точно извършване на операциите, точна дисекция на болните от здравите тъкани и по-голяма ефективност от лечението. При самите интервенции няма следоперативна болка и нуждата от обезболяване след операцията е минимална. Кръвозагубата в сравнение със стандартните хирургични процедури е намалена от 8 до 10 пъти. Престоят в болничното заведение е в рамките на 24 – 48 часа, а следоперативното раздвижване на пациента, захранването, физическата, социална и трудова адаптации са сведени в рамките на 1 седмица.

3. Кои групи заболявания са показани за този вид интервенции?

В съвременната медицина всички гинекологични заболявания, с малки изключения, свързани със стадия на заболяването, могат и трябва да бъдат лекувани по този начин:

  • доброкачествени кисти на яйчниците /независимо от големината/
  • полипи на лигавицата на матката
  • миоматозна болест на матката /миомни възли/
  • статични заболявания на женските полови органи – спадане на матката и влагалището, изпускане по малка и голяма нужда
  • ендометриоза на женските полови органи, включително и дълбока инфилтративна ендометриоза – най-честото заболяване, което предизвиква тазова болка при жените
  • обилни и продължителни менструации и стерилитет
  • злокачествени заболявания на женските полови орагни
  • всички стадии на карцином на маточното тяло
  • ранни стадии на карцином на маточната шийка
  • ранен стадий на карцином на яйчниците

4. Какво място заема апаратурата при лапароскопските операции?

С развитието на технологиите и на камерите с FHD и три измерен образ, безспорно апаратурата заема съществено място. Болница „Селена“ е една от малкото клиники в България, която разполага с три ендоскопски операционни зали, оборудвани с последните достижения в областта на енодскопската апаратура.

5. Има ли според Вас достатъчно подготвени специалисти?

За съжаление, в България подготвените, обучени и сертифицирани специалисти се броят на пръсти! По изследвания на IRCAD /световен референтен център за обучение в мини инвазивната хирургия/, лапароскопската хирургия представлява 85% мозъчна дейност на хирурга и 15% мануална сръчност. Всеки ендоскопски хирург се обучава между 4-6 г.

6. Какви са възможностите на АГ „Селена“ в това отношение?

С гордост можем да кажем, че едни от най-добрите обучени и сертифицирани на световно ниво специалисти, които извършват този вид интервенции изключително успешно и по всички световни стандарти, работят в АГ „Селена“! Създаването на този високо технологичен ендоскопски гинекологичен център в болница „Селена“ ще даде възможност на пациентките от цялата страна да получат най-добрата съвременна диагностика, ултра модерно лечение и адекватни следоперативни грижи. За да осигури максимално широк достъп на пациентите, от 15 август в кабинета по ендоскопска гинекология на АГ „Селена“, ще бъдат консултирани безплатно всички жени, които се нуждаят от оперативно лечение.

Кабинетът ще работи със здравната каса, а жените над 60 годишна възраст ще се обслужват на изключително преференциални цени. Консултациите ще се извършват след предварително записване на тел. 032/64 80 20 и на 0886 41 88 41.