Лапароскопски операции

Според проф.Утие, от 86 до 98% от всички гинекологични заболявания, нуждаещи се от операции, могат да бъдат извършвани ендоскопски. Тези интервенции в западноевопейските страни са златен стандарт. Задължително всяка операция започва и се завършва безкръвно и само при невъзможност да продължи по този начин се преминава към стандартната класическа хирургия. Първите ендоскопски операции са извършени в края на 80-те години на ХХ в. в Съединените американски щати. Основоположници на този оперативен метод са проф. Хирш и проф. Семм, а доайенът в България – това е проф. Доганов. През годините лапароскопската хирургия навлиза все по-широко в практиката и има своя разцвет с работата на проф. Горчев.

Предимствата на ендоскопските операции пред класическите

Лапароскопията се извършва през малки разрези на коремната стена, които достигат до 5-10 мм. През тях се вкарва оптична система, увеличаваща оперативното поле от 6 до 8 пъти. Това води и до основните предимства на тези операции, а именно – по-голяма визуализация, което дава възможност за по-прецизно и точно извършване на операциите, точна дисекция на болните от здравите тъкани и по-голяма ефективност от лечението.

При самите интервенции няма следоперативна болка и нуждата от обезболяване след операцията е минимална. Кръвозагубата в сравнение със стандартните хирургични процедури е намалена от 8 до 10 пъти. Престоят в болничното заведение е в рамките на 24 – 48 часа, а следоперативното раздвижване на пациента, захранването, физическата, социална и трудова адаптаци са сведени в рамките на 1 седмица.

Групи заболявания, показани за този вид интервенции

В съвременната медицина всички гинекологични заболявания, с малки изключения, свързани със стадия на заболяването, могат и трябва да бъдат лекувани по този начин.
– доброкачествени кисти на яйчниците /независимо от големината/
– полипи на лигавицата на матката
– миоматозна болест на матката /миомни възли/
– статични заболявания на женските полови органи – спадане на матката и влагалището, изпускане по малка и голяма нужда
– ендометриоза на женските полови органи, включително и дълбока инфилтративна ендометриоза – най-честото заболяване, което предизвиква тазова болка при жените
– обилни и продължителни менструации и стерилитет
– злокачествени заболявания на женските полови орагни
– всички стадии на карцином на маточното тяло
– ранни стадии на карцином на маточната шийка
– ранен стадий на карцином на яйчниците

С развитието на технологиите и на камерите с FHD и триизмерен образ, безспорно апаратурата заема съществено място. Болница „Селена“ е една от малкото клиники в България, която разполага с три ендоскопски операционни зали, оборудвани с последните достижения в областта на енодскопската апаратура.
По изследвания на IRCAD /световен референтен център за обучение в мини инвазивната хирургия/, лапароскопската хирургия представлява 85% мозъчна дейност на хирурга и 15% мануална сръчност. Всеки ендоскопски хирург се обучава между 4-6 г.
С гордост можем да кажем, че едни от най-добрите, обучени и сертифицирани на световно ниво специалисти, които извършват този вид интервенции изключително успешно и по всички световни стандарти, работят в АГ „Селена“! Създаването на този високо технологичен ендоскопски гинекологичен център в болница „Селена“ дава възможност на пациентките от цялата страна да получат най-добрата съвременна диагностика, ултра модерно лечение и адекватни следоперативни грижи.