Капана светва за всяко родено пловдивско бебе

Проектът „На родените днес“ на едно от най-ярките имена на съвременната художествена сцена – Алберто Гарути, стартира днес. Той осъществява връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града. В продължение на цяла година всеки път, в който уличното осветление на квартал „Капана“ започне да пулсира, ще означава, че едно дете се е родило в Пловдив.

Светлините са свързани с родилното отделение на УСБАЛАГ „Селена“ и още 3 от по-големите пловдивски болници. Всяко едно от отделенията са оборудвани с бутон, който натискан от член на екипа, ще осветява артистичния квартал в продължение на 30 секунди и ще известява посетителите му за всяко раждане. На земята, в близост до лампите на Капана, е монтирана каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за проекта и неговата цел, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност.

Именно за бебе на „Селена“ кварталът беше осветен за първи път. Вижте повече тук, а ние ви каним тази вечер от 18:00 часа на официалното откриване на проекта съвместно със самия му автор – Алберто Гарути, в квартал „Капана“.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се реализира за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на съвременното изкуство от сдружение „Изкуство днес“с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. Научете повече за него тук.