Лазерни операции

Лазерни операции

Операциите с CO2 лазер предлагат минимална кръвозагуба и термално увреждане на околната тъкан. След операция с лазер престоят на пациента в болницата е кратък и в рамките на няколко дни оперираният се връща към обичайното си ежедневие.

Лазерът AcuPulse CO2 предлага уникалната възможност за роботизирна лапароскопска хирургия с минимална дълбочина на проникване от 0,2 мм, осигурявайки бързо изрязване, коагулация и вапоризация, което ги прави предпочитани в световен мащаб в репродуктивната патология.

Той се използва за премахване на ендометриозни кисти, миомни възли на матката, тазови сраствания с или без запушвания на маточните тръби, периовариални сраствания /около яйчника/, отваряне на маточните тръби при запушване. CO2 лазерът е много ефективен при интраепителиални неоплазии /дисплазии – лека, средна и тежка степен/ на маточната шийка, особено когато са с голяма повърхност, причинени от човешки папилома вирус /HPV/.

Подобни интервенции имат две основни цели – диагностична – да се уточни видът и тежестта на аномалията, и терапевтична – лечение на аномалията /дисплазията/.

Ключовите механизми на лазера са открити още от Алберт Айнщайн през 1900 година. През 1979 година Дорс и Джордан в Балтимор правят първата конизация на маточната шийка с CO2 лазер. С развитието на квантовата електроника през последните 20-30 години, лазерът навлиза широко и в лечебната практика. Нискоинтензивното лазерно излъчване няма вредно въздействие върху организма, а води до бързо лечебно повлияване.

Лекарите, извършващи операциите с новата лазерна методика, са преминали обучение във водещата Европейска клиника по лазерна хирургия Cliniques Universitaires St. Luc, Брюксел /Белгия/, под ръководството на проф. Доне – един от водещите специалисти в света, в областта на лазерната хирургия.

В отделението по лазерна хирургия на Университетска гинекологична клиника „Cliniques Universitaires St. Luc“ – Брюксел, с проф. Доне. Обучение по лапароскопска лазерна хирургия.

*СНИМКА