Лапароскопски операции

Лапароскопски операции

Лапароскопията е хирургическа процедура, използвана за изследване и оглед на органите в коремната кухина. Терминът произлиза от старогръцките думи „lapara” /корем/ и „scopeo” /да видиш/. Процедурата е минимално инванзивна и може да се използва както за поставяне на диагнози, така и като хирургичен метод, позволяващ извършването на редица гинекологични операции. Поради динамичното развитие на съвременните технологии техниката позволява на добре обучения специалист да диагностицира и/или излекува широк набор от заболявания.

Предимствата на лапароскопията пред класическите операции

Лапароскопията се извършва през малки разрези на коремната стена, които достигат до 5-10 мм. През тях се вкарва оптична система, увеличаваща оперативното поле от 6 до 8 пъти. Това води и до основните предимства на тези операции, а именно – по-голяма визуализация, което дава възможност за по-прецизно и точно извършване на операциите, точна дисекция на болните от здравите тъкани и по-голяма ефективност от лечението.

При самите интервенции няма следоперативна болка и нуждата от обезболяване след операцията е минимална. Кръвозагубата в сравнение със стандартните хирургични процедури е намалена от 8 до 10 пъти. Престоят в болничното заведение е в рамките на 24 – 48 часа, а следоперативното раздвижване на пациента, захранването, физическата, социална и трудова адаптаци са сведени в рамките на 1 седмица.

Групи заболявания, показани за този вид интервенции

В съвременната медицина всички гинекологични заболявания, с малки изключения, свързани със стадия на заболяването, могат и трябва да бъдат лекувани по този начин. Въпреки че, както вече установихме, лапароскопията носи множество позитиви и предимства, като всяка хирургична манипулация и тя не изключва възможност от настъпили усложнения. Затова и препоръчваме да се консултирате с опитен гинеколог, който може да прецени предимствата и недостатъците на процедурата точно за вашия случай.

Част от заболяванията, които могат да бъдат лекувани с ендоскопска операция:

  • доброкачествени кисти на яйчниците /независимо от големината/;
  • полипи на лигавицата на матката;
  • миоматозна болест на матката /миомни възли/;
  • статични заболявания на женските полови органи – спадане на матката и влагалището, изпускане по малка и голяма нужда;
  • ендометриоза на женските полови органи, включително и дълбока инфилтративна ендометриоза – най-честото заболяване, което предизвиква тазова болка при жените;
  • обилни и продължителни менструации и стерилитет;
  • злокачествени заболявания на женските полови органи;
  • всички стадии на карцином на маточното тяло;
  • ранни стадии на карцином на маточната шийка;
  • ранен стадий на карцином на яйчниците.

УСБАЛАГ „Селена“ е една от малкото клиники в България, която разполага с три ендоскопски операционни зали, оборудвани с най-съвременната ендоскопска апаратура. Специалистите на „Селена“ са получили своята квалификация в едни от най-престижните медицински заведения и след 4 до 6 години специализация в областта.

Създаването на ендоскопския гинекологичен център в УСБАЛАГ „Селена“ кореспондира пряко с нашите ценности и главни цели, а именно да предлагаме цялостни висококачествени грижи, съчетаващи най-модерните технологии и персонално отношение.