Неонатология

Неонатология

Отделението Неонатология Селена

Отделението по неонатология на УСБАЛАГ „Селена“ е разположено на шестия етаж на болницата, на 500 кв.м. и включва 6 зали. То е сертифицирано за най-високото трето ниво на компетентност. В отделението са обособени интензивен сектор, реанимационна детска зала, зала за деца с повишен риск и забавена кардиопулмонална адаптация, сектор за здрави новородени деца на децентрализиран принцип, изолационен сектор и денонощен консултативен педиатричен център. Неонатологията на АГ болница „Селена“ е оборудвана с изключително модерна апаратура, позволяваща най-добрата грижа за най-малките. Екипът се състои от 12 лекари с признати две специалности – педиатри и неонатология, и съчетава специалисти с голям професионален опит и млади хора, които искат да учат и знаят повече с всеки изминал ден.

В отделението има 36 легла, от които 8 за интензивни, 4 за специални грижи и 24 физиологични. Разполагаме със зали, предназначени за приемане на деца от други здравни заведения и изписани у дома, които имат здравословен проблем и са на възраст до 28 дни.

Отделението Неонатология Селена

Високотехнологичната модерна апаратура в отделението включва 9 апарата за изкуствена белодробна вентилация от най-висок клас, включително и за високочестотна и назален CPAP, транспортен кувьоз с респиратор, позволяващ привеждане на новородени от която и да е болница в Южна България. Екипът с модерни монитори, позволяващи адекватно наблюдение на новородени деца, които имат проблеми. Диагностичните възможности се допълват от клинична и микробиологична лаборатории, модерен цифров рентгенов апарат и ехограф. Екипът на отделението използва и специализирана информационна програма за онлайн комуникация с клинична, имунологична и микробиологична лаборатория.

В неонатологията се намира и единственият за България ултрамодерен кувьоз “Babyleo TN 500”. Кувьозът е предназначен за отглеждане на недоносени и доносени пациенти и може да се използва и като термолегло. Той имитира околна среда за новороденото, която е възможно най-близка до тази на майчината утроба. “Babyleo TN 500” предлага многобройни функции за малките пациенти, сред които поддържане на зададена температура, постоянен термомониторинг, измерване на бебешкото тегло, влажност на въздуха и концентрацията на кислород, записване на гласа на майката, вградени тонколони за музикотерапия и други. Повече за него може да прочетете тук.

Интензивният сектор разполага с 12 кувьоза за рискови новородени деца – Дрегер, 2 термолегла, 7 модерни респиратора за провеждане на апаратна вентилация, включително високочестотна и назален СРАР, транспортен инкубатор с респиратор, фотолампи за провеждане на фототерапия, инхалатори, екзогенен сърфактант, монитори и инфузионни помпи. Залата за деца с повишен риск, недоносени и деца с проблеми в ранната кардиопулмонална адаптация е оборудвана съобразно стандарта по неонатология.

Отделението Неонатология Селена

Неонатологията ни включва и физиологично отделение. Детска стая се намира на първи етаж в болницата и е мястото, където настаняваме новородените бебета на „Селена“, когато те не са в обятията на своите майки. Стаята е просторна и светла с централна климатизация, което осигурява максимален комфорт на малките пациенти.

Отделението Неонатология Селена

Особено внимание се отделя на превенцията на вътреболничните инфекции и стриктното съвременните санитарно-хигиенни изисквания. Неонатологичното отделение използва модерна дезинфекционна програма, антибактериални PVC облицовки и настилки и не отчита взривове на вътреболнични инфекции.

Политиката на болницата е насочена към стимулиране на естественото хранене с помощта на правилна информация и подкрепа от сертифицирани консултанти по кърмене, педиатри и акушерки. Децентрализираният принцип на отглеждане на новородените позволява да бъдат в непрекъснат близък контакт с майката, което осигурява възможност за ранно започване на кърменето.

При нужда новородените могат да бъдат консултирани с тесни специалисти – детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, оториноларинголог, ортопед, нефролог, невролог, инфекционист, гастроентеролог и хирург за своевременно поставяне на диагноза и лечение.