12 двойки близнаци и 197 бебета се родиха за месец май в АГ „Селена“

12 двойки близнаци се родиха само през май на територията на пловдивската АГ болница „Селена“. Те са сред 197-те бебета, поели своя първи дъх в клиниката през изминалия месец.

2-ри май е денят, в който се раждат най-много дечица – 15 на брой, сред които и четирите двойки близнаци. 115 от новородените се раждат с цезарово сечение, а останалите 82 по естествен път. Най-голямото бебе за месеца е момченце. То се ражда на 27-ми май с тегло 4760 г след операция, извършена от д-р Ангелов. Момченце е и най-малкото дете за месеца. Малкият господин се ражда на 12 май в 25 г.с. с тегло 800 г в ръцете на д-р Амалиев.

22 от всички 197 родени деца през месеца постъпват в интензивното неонатологично отделение. Неонатологията на „Селена“ е една от най-големите в страната и е сертифицирана за най-високото трето ниво на компетентност. Средно на година децата, които преминават през отделението, са повече от 200 – недоносени или родени с проблем, който изисква допълнителна лекарска грижа. Всички майски бебета на болницата са в добро състояние.

Броят на родените в АГ „Селена“ бебета се увеличава с всяка година. За изминалата 2018 там се раждат 2292 деца – половината от всички в пловдивска област. От началото на тази година броят на бебетата, родени в пловдивската АГ клиника, е 937. Големият брой близнаци за един месец не е прецедент – 12 двойки близнаци поеха своя първи дъх в болницата и през януари, а средно на месец в „Селена“ се раждат 5 двойки близнаци. Все повече са и семействата, които се доверяват на тъканна банка за съхранение на стволови клетки „Селена Целс“, намираща се в самата клиника, заради благоприятната възможност цялата процедура да се извърши за няколко часа и по този начин да се запазят максимален брой стволови клетки.

Пациентите на болницата се доверяват на екипа не само за едни от най-щастливите моменти в живота им, но и в едни от най-трудните. От началото на годината в клиниката са извършени над 800 операции по лапароскопски път. Методът е най-предпочитан и използван от екипа заради множеството позитиви, които носи за пациентката. По този начин се извършват и едни от най-сложните оперативни интервенции в сферата – от началото на годината са реализирани повече от 50 радикални хистеректомии и лапароскопски дисекции при карциноми.