Бебе №1526

Всеки ден в болница „Селена“ се раждат средно 10 нови живота. Някои дни този брой е по-голям, други – по-малък.

Всеки ден под нашия покрив се извършват средно 20 гинекологични операции. Някои дни са повече, други са по-малко.

При такива числа е лесно да се допусне, че работата, свързана с това, освен отговорност, удоволствие, мисия за нас, се е превърнала и в… рутинно задължение. Това обаче никак не е вярно. Чудото на живота продължава да бъде нищо по-малко от чудо, усмивката на нашите пациенти, които си тръгват здрави и щастливи оттук, озарява и топли целия ни ден, семействата, които разплакани ни благодарят и засипват с прегръдки, насълзяват от радост и нашите очи.

Това, че помагаме на щастието да се случва във все по-големи количества, никак не премахва от магията и чара му. По-голямата му наситеност ни носи единствено радост. Радост от това, че нашето семейство расте, че нашите деца, че вие, които ни се доверявате в едни от най-важните моменти, ставате все повече и повече.

Има случаи обаче, които по дефиниция са специални, особени, различни и важни, в които дори числата приемат интегрална роля.

Такива са всичките ни малки пациенти от интензивно неонатологично отделение. В интензивен сектор единствената конвертируема „валута“ са грамовете. 10 качени грама за денонощие се равняват на 10% повече спокойствие за родителите. 10 качени грама дават 10 силни тласъка на надеждата, че всичко ще бъде наред. За нашите малки-големи герои предстои да ви разкажем още по-подробно съвсем скоро.

Днес ще говорим за един различен случай – специален дотолкова, че дори и числата приемат много важна роля в историята му. Представяме ви бебе №1526! За да ви разкажем, както подобава за него, е нужно да започнем от самото начало.

  • Началото е на 12 март, полунощ. Тогава се запознахме с 31-годишната бъдеща майка. Приехме я по спешност, бременна в 4-ти месец, с остър хирургичен корем и оплаквания за силни болки.
  • 3 лекари – Дежурният ни екип, състоящ се от д-р Даниел Ставрев, д-р Красимира Чалова и д-р Златка Георгиева, преглежда пациентката и разбира, че има нужда от бързи реакции и действия, за да предотврати страшни последици и за бъдещата майка, и за все още нероденото ѝ дете.
  • 9-сантиментрова миома на матката, с тежка некроза – това открива нашият екип след започването на операцията.
  • Една уникална операция – екипът ни не трябва да докосва 2/3 от областта, в която оперира, където кръвоносните съдове са с дебелина 1 сантиметър, за да избегне големи рискове и за двамата пациенти. Нарушаването на такъв съд може да доведе до огромна кръвозагуба за секунди. Сложността на операцията се допълва от състоянието на пациентката, големината и разположението на миомата, както и факта, че това е първа и изключително желана бременност за нея.
  • Резултатът – миомектомията бива извършена по лапароскопски път. Това е рискът, който поема екипът в тази екстремна ситуация. Операцията е по образец, а спасените са трима – мама, бебе, матка.

С подробности за всичко това ви разказахме още през март. Припомнете си тук, а междувременно ние ще превъртим лентата в историята с близо 6 месеца напред, за да ви съобщим с радост прекрасните новини.

В предпоследния ден на август приехме бъдещата майка отново в нашата болница. Този път обаче за прекрасен и щастлив повод. Точно в 08:31 часа, на 30 август нейното дете и наше 1526-то за годината пое своя първи дъх. Малката госпожица направи това в ръцете на същия екип, погрижил се няколко месеца по-рано за здравето и сигурността и на мама, и на бебе. Тя се роди с перфектни мерки – 3210 грама, 48 сантиметра, в перфектно здраве.

2 септември 2019 – последните цифри за историята ни и най-важните. На втория ден от текущия месец и мама, и бебе бяха изписани в перфектно състояние и настроение от АГ „Селена“! Щастливи сме, приятели, и щастието е навсякъде около нас. Малката госпожица, за която ви разказахме, е едно от 210-те ни августовски бебета!

А подобни истории са възможни и се случват по няколко причини – те се обуславят от професионализма и доверието между екипа ни, от стремежа ни да предоставяме най-добрите грижи в областта на женското, репродуктивното и детското здраве, от факта, че болничната база разполага с най-модерната и добра апаратура на пазара. За подобни истории обаче имате немалка заслуга и вие самите – за това, че ежедневно ни оказвате доверие, за това, че споделяте някои от най-важните си моменти, изпитания и радости с нас, за това, че сме формирали една неразрушима и специална връзка. Благодарим ви!