12 мита, свързани с кърменето

Мит №1 Майка ми и приятелките ми не са могли да кърмят. Това означава, че аз също няма да успея

Това че някой около вас не е успял да кърми, съвсем не означава, че и при вас няма да се получи. Добрата подготовка и информираността са ключът за успешното кърмене. Свържете се с ваша близка, която е кърмила своето дете, или с консултант и потърсете подкрепа. Не се настройвате предварително за провал. Няма жена, която да няма кърма. Неуспехът зависи от други фактори.

Мит №2 Кърменето е болезнено и разранява гърдите

Кърменето е прекрасен процес, който спомага за правилното развитие на новороденото и формира и заздравява връзката мама-бебе. Кърменето не бива да бъде болезнено! Ако това е така, ако зърната се разраняват, а процесът на кърмене е неприятен, това означава, че той не се случва както трябва. Може би не позиционирате правилно бебето или то не засмуква гърдата по правилен начин. Консултирайте се със специалист още в болницата – той ще ви насочи към идентифициране на проблема и към неговото решение.

Мит №3 Раждането с Цезарово сечение води до проблеми с кърменето

Проучванията показват, че при жените, родили с операция, времето, което е нужно за „слизането“ на млякото, е малко по-дълго, отколкото при майките, родили по естествен път. Това обаче не се отнася за образуването на коластра. Тя се образува веднага, стига майката да не е преживяла много сериозна кръвозагуба. Следователно е изключително важно бебето да бъде поставено на гърда при първа възможност, за да засуче и за да се практикува методът „кенгуру грижа“ /т.нар. кожа-до-кожа/.

Мит №4 Малките гърди имат по-малко кърма

Размерът на гърдите няма никаква връзка с количеството отделено мляко!

Мит №5 Кърменето пречи на свалянето на килограми след раждането

Точно обратното! Производството на кърма изгаря голяма част от дневната порция калории. Изследванията показват, че майките, които кърмят, са склонни по-бързо да възстановят теглото си отпреди бременността и имат по-голям успех при поддържането му.

Мит №6 Кърменето няма нужда от подготовка – то е естествен процес и няма как да не се получи

Фактът, че един процес е естествен, не означава, че е лесен и се получава без трудности. Както някои жени изпитват затруднения с естественото зачеване, така и понякога кърменето може да не се случи толкова лесно и да бъде трудност. Факторите, които влияят на кърменето, са различни и варират като характер. Те могат да бъдат и външни, и вътрешни. Запомнете: не се отказвайте и не се настройвате предварително за неуспех. Колкото по-информирани сте, колкото по-подготвени сте, толкова по-малък е шансът да се провалите. В такива случаи срещите със специалист са изключително полезни – ще получите точна информация, подкрепа и съвет, ще обсъдите различни ситуации и възможните решения за тях.

Мит №7 Бебетата, които се хранят с адаптирано мляко, спят по-добре

Всъщност бебетата, които се хранят с формула, спят по-дълго, не по-добре. Причината за това е, че формулата се обработва много по-бавно и трудно от стомахчето на детето. Това води до увеличаване на времето на храненията и едновременно с това до евентуални негативни последици за неговото развитие. Кърмените бебета започват да спят по-дълго след първия месец, а скоро след това разликата в продължителността на съня им изчезва.

Мит №8 Адаптираното мляко е близко по състав до кърмата

Единствената прилика между кърмата и адаптираното мляко е, че и двете запълват стомахчето на бебето. След това започват разликите – кърмата не може да бъде дори наподобена. Тя е жива течност, която съдържа голямо количество антитела, живи защитни клетки, растежни фактори и други биологични компоненти, които няма как да бъдат копирани.

Мит №9 Кърменето повече от година води до по-трудно отбиване

Няма доказателство, което да подкрепя това твърдение. Всяко бебе е индивидуално – някои деца предпочитат да сучат по-дълго време. Отбиването се случва, когато и майката, и бебето са готови за това.

Мит №10 Недоносените бебета не могат да сучат

Факт е, че кърменето на недоносено дете е сериозно предизвикателство. То обаче в никакъв случай не е противопоказно, даже напротив! Сукателният рефлекс се развива след 32 г.с. и е напълно активен след 36 г.с. За недоносените деца е още по-полезно да имат плътен физически контакт със своята майка. И кърменето, и практикуването на метода „кенгуру грижа“ са доказали огромният положителен ефект, който имат за възстановяването и развитието на недоносеното бебе.

Мит №11 Когато бебето плаче, това означава, че е гладно и млякото не му е достатъчно

Бебетата не плачат само когато са гладни. Причини за плач могат да бъдат умора, дискомфорт, разраздение, студ, напрежение, желание за контакт и внимание. Бебетата са малки човешки същества със собствен характер, настроения и воля, които засега могат да показват само чрез плач. Затова не бързайте да обвинявате кърмата, първо проверете дали нещо друго тревожи вашето дете.

Мит №12 Кърменето с почивки води до произвеждането на повече кърма

Всъщност е точно обратното – колкото повече кърмете, толкова повече кърма ще произвеждате. Прекъсването на графика може само да доведе до намаляване на количеството.