Младите лекари на Пловдив – д-р Красимира Чалова

Д-р Красимира Чалова – част от екипа на АГ „Селена”, споделя пред камера за своя опит като акушер-гинеколог и ин витро специалист, както и за това през какво преминава един млад лекар в страната ни.

Акценти:

 „Трудна е борбата да си специализант в България и поздравявам всички млади колеги, които решават да останат. През много трудности сме минали всички, в частност и аз. Работиш на няколко места, почти не се прибираш, заплащането е оскъдно. Но всичко си струва. Сега отивам да прегледам над 25 пациентки. Да, може би половината ще бъдат съвсем нормални прегледи, но другата половина са жени, при които участваш в създаването на тяхното бебе. Участваш в гледането, всеки един трепет, всяко притеснение. Но почти няма седмица да не ме изненада някое бебе – станало на една годинка, на две. Дали ще е постер, ще ми изпратят нещо. Ще ми го доведат да ме гушне. Общо взето умора, тежки години, безпаричие, лишаваш си семейството от контакт – всичко това се възвръща по този начин. Обожавам си работата”, споделя д-р Чалова.

Какви са признаците, които трябва да накарат една жена да си направи преглед?

Първо, моят апел е да не чакат признаци. Всяка дама, независимо родила или не, без никакви допълнителни усложнения до момента от гинекологичен произход, трябва веднъж годишно да посещава своя гинеколог. Разбира се, при поява на каквито и да е симптоми, не е лошо жената да отиде на един извънреден преглед. Ако има някаква подлежаща или предишна патология – раничка на шийката, миома или нещо друго, задължително прегледи на 6 месеца. Иначе това, което би трябвало да стресне нашите пациенти, които се притесняват за своя яйчников резерв, е липсата на  менструация. Започне ли менструацията да се забавя, да удължава интервала, да прескача. За щастие, в повечето случаи причината е някоя доброкачествена киста, задържан фоликул, липса на овулация и нещата се оправят много бързо. Но липсата на повече от 3-4 менструации една след друга при жена в активна детеродна възраст задължително налага посещение при акушер-гинеколог. Да се пуснат хормонални изследвания, да се направи един ехограф и да преценим какво е състоянието и каква е причината.

Кои са най-големите страхове на бременните жени и какви са вашите съвети, за да преживеят една спокойна бременност?

За да бъде бременността спокойна, трябва бременната да е спокойна. Това, което съветвам всичките си пациентки, е да посещават доктор, на когото вярват, при когото се чувстват спокойни. Да не пропускат прегледите. Всеки съвестен колега още в самото начало дава разяснения кои са жизненоважните прегледи, в кои седмици, така че бременната да е спокойна и колегата да е спокоен. Повечето жени са много отговорни, поне тези пациентки, с които ние се срещаме. Знаете, системата в България е такава, че имаме женска консултация по Здравна каса, но там жените разполагат с две, максимум до три ехографии. Един ограничен пакет от кръвни изследвания и урина. Много често това не е достатъчно, особено за жена с по-усложнена бременност. Така че нашият съвет е да си изберат един лекар по Здравна каса и съответно да посещават и друг специалист, с който да комбинират. Може би звучи не много добре като решение, но е факт, че 2/3 от бременните процедират по този начин. Ние съветваме пациентите да търсят и друго мнение, защото колкото и добър специалист да си, колкото и навътре в материята да си на това, което работиш, понякога потокът от хора прави погледът ти малко по-замъглен. И е хубаво да има и второ мнение, втори поглед. Така се допълваме взаимно и бих казала, че нашите пациенти са доста спокойни.

За да бъде една бременна спокойна, тя първо трябва да се изведе от вредна работна среда. За щастие, не много жени вече работят в тежко производство, с химикали и т.н., така че това не е толкова трудно. Да си избере съответните лекари. Когато наближи времето за раждане, задължително да посети болницата. Защото е доказано, че когато на човек му е позната обстановката, е по-спокоен. Когато полагат грижи за себе си, когато се хранят добре, не намалят двигателната активност – правят разходки, продължават с леки спортни упражнения. Когато лекарят им дава достатъчно информация, бих казала, че това е ключът. Притеснената бременна е тази, която няма информация. Тя влиза в интернет, чете форуми, майчински групи и идва наплашена, почти разплакана. С тежки въпроси, които в повечето случаи не касаят нейното състояние. Затова добрата информираност от страна на доктора и спокойствието от страна на пациента, което идва от това, е нашето ключе.

Какво е мнението ви за секциото по желание?

Такова нещо като секцио по желание циркулира само в пациентските среди. Такъв медицински термин няма, законово също не би трябвало да има. Защото лекарят е този, който взима решението за вашето секцио. Аз още в първата половина на бременността на всичките си пациентки казвам, че по-хубаво от нормалното раждане няма. За да мога да ги настроя за това. Но не на всяка цена. Всеки от нас е виждал плачеща пациентка защо не е секцио и плачеща пациентка защо трябва да бъде секцио.  Едно добре разположени бебе, с добри килограми, съразмерим таз, който може да пропусне плода, добра мотивация на майката, и нещата стават страхотно. С удоволствие човек води такова нормално раждане. И съответно нека не се отчайват дамите, на които им се налага секцио по някакви индикации – многоплодна бременност, лошо предлежание на плода, тесен таз, друга медицинска индикация. Ние трябва да сме много щастливи от факта, че оперативната техника се е развила дотолкова, че всеки средностатистически лекар, дори работещ в малка болница, вече може да прави цезарово сечение. Преди години не е било така. Вече всеки може да предостави тази услуга и това спасява много майчини и детски животи.

Интервюто е част от поредицата „Младите лекари на България“ на TrafficNews. Целия материал може да прочетете на уебсайта на медията или гледате тук: