Клиничният психолог на АГ „Селена“ Мария Владимирова взе участие в първия международен конгрес на психология на раждането

Първият международен конгрес на психология на раждането се проведе през изминалия уикенд – от 28 до 30 юни, в Истанбул. В събитието се включиха повече от 600 специалисти от различни сфери на медицината и науката. Наш представител сред присъстващите акушер-гинеколози, психолози, психотерапевти и психиатри беше клиничният психолог на болница „Селена“ – Мария Владимирова.

Фокусът на тридневния конгрес беше поставен върху осъществяването на синергия между различните екипи, грижещи се за здравето на жената преди, по време и след бременността и раждането. Специално внимание се обърна на следните теми:

  • Депресивните състояния и високият дистрес по време на бременност не бива да бъдат подценявани, а точно обратното – задължително е да бъдат обект на психотерапевтично или медикаментозно лечение, тъй като застрашават създаването на здрава връзка между майката и бебето.
  • Негативните емоции поради прекъсване на връзката мама-бебе след раждане.
  • Епидемията на стреса.
  • Дългосрочните ефекти на бременността и раждането.

Сред презентаторите беше и един от най-изявените специалисти в областта – професор Алин Котига. Неговата лекция на тема „Значението на ранното развитие и въздействието на ранните негативни събития върху мозъка и тялото“ се съсредоточи върху:

  • Изграждането на дълбока емоционална връзка между майката и бебето още в пренатален период е от съществено значение за формирането на здрави отношения и след раждането. Бебетата, очаквани с любов и грижа от двамата родители, се раждат в условия, създаващи предпоставка за положителен първи емоционален опит. От своя страна, ранният положителен емоционален опит на новороденото е предпоставка за по-високи нива на интелигентност и увереност, според изследванията на пренаталната психология.

Организатор на събитието е фондация „Ръка за ръка“ в Турция. Те споделят, че мотивацията им се корени в това да направят раждането радостен процес, а не травматичен. Затова и те целят да обединят всички специалисти, грижещи се за жената преди, по време и след раждането с крайна цел по-здрави пациенти, повече и по-успешни раждания. Мотото на организацията е „уважение към бебето, майката и физиологията на раждането“.