Пациентите на АГ „Селена“ разказват: Снежана Николова – майката на Виктория

Решихме да започнем да ви разказваме повече за нашите бебета на неонатологичното ни отделение. Снежана Николова – майката на Вики, вече има щастието да бъде с нея у дома си и да ѝ се радва. В деня на изписването на Вики обаче, ние поговорихме с майка ѝ, за да ни разкаже малко повече за тяхната история и престой в отделението. Вижте как тя отговори на въпросите ни тук:

Как премина вашата бременност?

Бременността ми протичаше напълно нормално и нямах никакви оплаквания до месец юли. Тогава се разболях от остра вирусна инфекция – симптомите ми включваха висока температура и кашлица. Инфекцията беше лекувана с антибиотици, но наложи и тридневен болничен престой.

Защо избрахте болница „Селена“?

Причината да избера болница „Селена“ не е една. Решението ми започва с избора на акушер-гинеколог, при който да следя бременността си и впоследствие да родя детето си – д-р Борислав Иванов. Изключително благодарна съм на д-р Иванов за доброто и професионално отношение. Избрах „Селена“ и заради добрата репутация, която имате, модерното и високотехнологично оборудване и вашия екип от професионалисти. Не съжалявам въобще за решението си.

Разкажете ни повече за самото раждане – как премина то, какво почувствахте, когато за пръв път видяхте Виктория?

Виктория се роди преждевременно в 36-та гестационна седмица. Родих я нормално на 27 август – тя беше с тегло 2690 г и ръст 48 см, но в доста тежко състояние и веднага беше приведена в неонатологичното отделение. Изпитах, разбира се, безгранична радост, когато я видях за първи път, но и притеснение за нея.

Защо Виктория прекара 1 месец в неонатологичното отделение на АГ „Селена“? На какво лечение беше подложена тя?

Виктория се роди в тежко състояние и доста проблеми – двустранна тежка пневмония, остра бъбречна и сърдечна недостатъчност и други. Впоследствие се появиха и други усложнения. Престоят ѝ в болницата беше почти един месец – от 27-ми август до 26-ти септември. В този период тя е била е на апаратна вентилация 9 денонощия и е подложена на лечение за тези заболявания с различни медикаменти и процедури, направено ѝ е и кръвопреливане. От около 20-ти септември може да диша нормално и сега вече е изписана. Разбира се, тя ще остане под наблюдението на лекарите от неонатологичното отделение.

Колко често я виждахте?

Виждах я абсолютно всеки ден и я кърмя. Заедно с нейния баща, разбира се, искаме да прекарваме колкото е възможно повече време с нея и сме изключително щастливи, че имаме възможност да си я приберем вкъщи при нас.

Искате ли да отправите някакво послание към екипа на д-р Нещерова от неонатологичното отделение на УСБАЛАГ „Селена“? А към пациентите на болницата?

Искаме да отправим огромни благодарности към целия екип на неонатологичното отделение, най-вече на д-р Нещерова, че полагат денонощни грижи и правят и невъзможното да спасят нашите деца. Не знам дали щях да имам възможност да прегръщаме Виктория в момента, ако не бяха те, не ми се иска и да мисля по този начин, но важното е, че тя сега е при нас, и то благодарение главно на неимоверните усилия, които положи екипът на д-р Нещерова. Благодарим на всички лекари и акушерки!