„Селена“ в Топ 3 на ин витро клиниките в България

В престижната класация пловдивската клиника попада според официална справка за 2016 г. на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Общо 12.68 млн е дала държавата за ин витро процедури през миналата година. Близо 50% , което е над 6 млн. лв., са усвоени в три болници в страната – МЦ „Надежда“ София, „Д-р Щерев“ София и „Селена“ Пловдив.

Договорни партньори на ЦАР са още 30 центъра и останалите пари са били разпределени между тях. При максимална цена на финансиране на опит 5 000 лв. приходите от ЦАР в дванайсет от центровете са под 200 хил. лв. на година, като в пет от тях те са дори под 10 000 лв.

Въпреки че обществените средства за ин витро не са единственият източник на финансиране на тези процедури у нас, на практика те са основният. Затова обемът им дава бегла представа и за качеството на дейността, която се извършва във всеки един от центровете за асистирана репродукция.

За десет години в болница „Селена“, която е най-голямата специализирана акушеро-гинекологична болница в Южна България, са родени над 12000 деца, като 1500 от тях са в резултат на ин витро оплождане.

* Справката е извършена от ЦАР за www.clinica.bg