„Селена“ – най-добра родилна клиника в България, д-р Мария Нещерова – неонатолог на годината

Пловдивската АГ болница „Селена“ спечели награда за „Най-добра родилна клиника“ за 2019 година от класацията „Специалистите, на които имам доверие“. С признание беше отличен и член на екипа на болницата – „Неонатолог на годината“ е началникът на неонатологичното отделение д-р Мария Нещерова.

Наградите бяха връчени тази неделя по време на десетото издание на „Форум бременност и детско здраве“ в София. Класацията „Специалистите, на които имам доверие“ се организира за трета поредна година от puls.bg и включва четири категории – акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог/педиатър, родилна клиника. Тя се контролира изцяло от пациентите – победителите се определят на базата на най-много получени гласове.

За АГ клиниката това не е първа подобна награда – тя печели признанието и през изминалата година. Проф. Благовест Пехливанов – началник на акушеро-гинекологичното отделение, прие наградата като изрази благодарността на целия екип и сподели, че техният стремеж е свързан с превръщането на това в традиция и с желание през следващата година болницата да се изкачи от четвърто на трето място по брой раждания в страната.

Наградата „Неонатолог на годината“ беше приета лично от д-р Нещерова, която изрази огромната си признателност. Тя сподели още, че щастието, което екипът ѝ и тя самата изпитват ежедневно при всяко излекувано и изписано дете, е най-голямата награда и не може да бъде описано с думи.

Представители на болницата са отличавани и в предишни години. Ак. Динка Негалова и ак. Катя Павлова – и двете част от екипа на „Селена“ от самото ѝ създаване, са награждавани в категория „Акушерка на годината“ през 2016 и 2018 година.

Именно ак. Негалова имаше възможността да се обърне към присъстващите по време на лекционната част на форума. Тя разказа повече за своя опит в родилна зала, как се чувства като част от екипа на АГ „Селена“, както и какво е за нея думата „акушерка“ – призвание или професия.

Екип на тъканна банка „Селена Целс“ също взе участие във форума, провел се изминалия уикенд в НДК. Специалистите представиха дейността на тъканната банка и отговориха на всички въпроси на присъстващите, свързани със съхранението на стволови клетки в България.